TEST: MILJØVENLIG TØJVASK MED SÆBEBÆR - VIRKER DET?

Når jeg er på jagt efter alternative produkter til min hverdag, så bliver jeg altid så glad, når jeg ser, at de findes. Som nu disse sæbebær også kaldet vaskenødder. Du kender dem måske? Jeg vil her fortælle lidt om, hvad de er, og hvad de gør - og om de overhovedet virker?

SÆBEBÆR er et 100% naturligt vaskeprodukt, som er biologisk nedbrydeligt. De er både økologiske, veganske og allergivenlige. Du kan bruge dem til dit vasketøj, men du kan også bruge dem som opvaske- og rengøringsmiddel. Ja, sågar som håndsæbe og barberskum. Sæbebær skulle både være skånsomme mod dit vasketøj men samtidig meget effektive. Og så kan du bruge dem til alt dit tøj, endda uld og silke. Plus det er et billigt vaskemiddel, da en pakke med 500 g. kan bruges til over 180 vaske. Jo jo, der bliver lovet en del fra producentes side, men lad os nu se, hvor meget det holder ...

 

FØRST LIDT FAKTA:


Hvad er sæbebær/vaskenødder?

Sæbebær er frugter, der kommer fra et træ, der hedder Sapindus Mukorossi (latin). Træer vokser i tropiske egne som Centralamerika og det sydlige Asien. Sæbebærene, fra vores danske leverandør Cocoon, kommer fra foden af Himalaya bjergene i det nordlige Indien, hvor de vokser vildt. Når sæbebærrene modnes og falder til jorden, indsamles de og tørres færdige under åben himmel af solen. Bærrenes sæbeholdige frugtkød, som nu er blevet til en hård skal omkring kernen, skilles herefter fra den sorte kerne og finsorteres, inden de pakkes klar til brug.
 

Produktionen er bæredygtig

Træerne med sæbebær, kan høstes i omkring 90 år og afgiver mange bær hvert år. Træerne er derfor med til at redde meget af den nepalesiske skov, da træerne er med til at give den omkringboende befolkning en indtægt. Dyrkningen er også utrolig god for jorden, da træerne ikke udtømmer jorden for dens næringsstoffer, men tværtimod beskytter jorden mod ørkendannelse og gøder den med sine nedfaldne frugter. Det er dejligt at vide, at vi med køb af sæbebær ikke bare støtter Nepals befolkning men også jorden, hvor træerne vokser. Når du køber en pose økologiske Cocoon sæbebær, støtter du derfor hjælpeorganisationen GROW NEPAL. Det er en nepalesisk non-profit organisation, der oplærer den lokale nepalesiske befolkning i forbedrede metoder for beplantning og dyrkning af deres jorde.


Hvad er der i sæbebær?

Der findes et stof i sæbebær, der hedder Saponin. Stoffet er antibakterielt og  meget effektivt til at opløse og fjerne snavs fra overflader. Faktisk er det et naturligt stof, der også findes i mange frugter, som beskytter dem imod at blive spist af insekter. I almindeligt vaskepuler findes der også stoffer, som opløser snavs, men disse er oftest syntetisk fremstillet og indeholder miljøskadelige og ikke-bionedbrydelige kemikalier. Det er alt fra konserveringsmidler og farver til phosphat. Altsammen problematisk for miljøet, når de ryger ud med vores spildevand.

Kilde: Cocoon, vores forhandler

 

Hvordan virker de så?

Jeg har været igang med min helt egen uvidenskabelige test af sæbebær. Først måtte jeg bare prøve dem, fordi jeg var så spændt på resultatet, så jeg tog bare den første og bedste tøjbunke, fra vasketøjskurven. Det gik endda så hurtigt, at jeg ved en fejl fik et par hvide trusser med alt det røde. De er nu knap så hvide 👙😂. Måske sker den slags også for dig en gang i mellem? Nå, jeg havde lagt fem hele skaller af sæbebær ned i en af de medfølgende bomuldsposer og snørret sammen. Smed posen ind sammen med tøjet og vaskede det på et standard vaskeprogram ved 40 grader. Tøjet kom ud rent og duftede friskt!

Dette vasketøj var ikke specielt beskidt og havde ikke nogle pletter, (jeg kan huske), så jeg lagde en plan for min vasketest. TIP: Bind en knude på vaskeposen, så sæbebær ikke ryger ud under vask. 

Test med vanskelige pletter

Jeg lavede to tøjbunker, med ens typer tekstil. Herefter gjorde jeg dem lige beskidte med forskellige ting (jord, madolie og blåbær-marmelade). Den ene bunke vaskede jeg med almindeligt neutralt vaskepulver, den anden bunke med sæbebær.

Vente, vente, vente ... 🙄🙄

Jo, minsandten om ikke begge vasketøjsbunker kom ud rene og og uden pletter!! Det vil sige madolie-pletten var ikke helt væk, men den var lige synlig på begge vasketest. Måske var det også en voldsom olieklat jeg fik hældt på, og det er i forvejen noget af det sværeste at få af.

Konklusionen er altså: Sæbebær virker!!

Hvis man kan vaske lige så rent med sæbebær som almindeligt vaskepulver, hvorfor så ikke vælge det miljøvenlige alternativ? Du kan spare vores miljø og vandløb for unødig udledning af kemikalier som f.eks. phosphat. Oveni er det endda billigere end mange almindelige vaskepulver pakker. I en pose med 500 g. sæbebær har du nok til over 180 vaske.

  

Det var forresten min kærestes t-shirts det gik ud over - UPS! 🤣

For at han ikke skulle blive alt for gnaven, ville jeg lige prøve, om jeg ikke kunne få madolie-pletten helt af. Derfor testede jeg PLETFJERNER BLOK, som også er fra vores leverandør, Cocoon. Pletten blev gnedet godt ind med stiften på begge sider af stoffet, som de skriver, man skal. Det fik lov at ligge ca. 10 min, inden jeg smed det i vaskemaskinen igen. Denne gang røg temperatuen lige op på 60 grader, og så krydsede jeg fingre. Juhuuu ... madolien var væk! Den kunne kun lige anes, så det vil jeg kalde en succes. 

Sæbebær kan også bruges til andet end tøjvask

Da producenten, Cocoon nævner, at sæbebær også kan bruges til andre ting, som f.eks. opvaske- og rengøringsmiddel, blev jeg lidt nysgerrig. Ja de skriver endda, at sæbebær kan bruges til hårvask, håndvask og barberskum. Hmm... 🤔 her bliver jeg alligevel lidt skeptisk. Plejeprodukterne plejer jo, at have en helt anden konsistens, men jeg besluttede mig nu for at ville afprøve det. Jeg koger sæbebærerne og laver den flydende sæbe efter producentens anvisning
(se vejledning nederst på Den Grønnes side med SÆBEBÆR).

     

Efter kogning af bærerne syntes jeg, de duftede lidt specielt - ikke dårligt - bare specielt. Derfor valgte jeg at tilsætte nogle dråber  ÆTERISK DUFTOLIE. Noget som procenten også anbefaler til sit vasketøj. (Olien kan du også finde i webshoppen hos Den Grønne). Jeg valgte at hælde den flydende sæbe i en sæbedispenser, som vi har i køkkenet, og normalt bruger til opvaskemiddel. Resten kom på flaske og sat på køl for bedre holdbarhed. Nu har vi brugt det nye opvaskemiddel i noget tid, og har vænnet os til det. Det skummer ikke ret meget, men kan godt vaske de småting, som ikke skal i opvaskemaskinen. I hvert fald går det fint, hvis de ikke er alt for beskidte. Vi bruger også sæben til at vaske hænder i. Hænderne bliver tilsyneladende rene, og sæben skulle være antibakteriel. Den er dog meget flydende, og det kan være lidt svær at dossere, da den ikke er så drøj. Vi bruger måske mere af den end almindeligt sæbe, men til gengæld er den miljøvenlig og 100% naturlig. 🌳🌿


Måske har du selv fået lyst til at prøve de miljøvenlige sæbebær? Jeg har sammesat en startpakke med alle produkterne, som er med i min test. Sæbebær-Startpakken ligger på shoppen, og du sparer 10%.


Indhold Sæbebær-Startpakke:

Sæbebær, 250 g. kr. 69,-
Pletfjerner blok kr. 59,-
Æterisk duftolie kr. 89,-
Bomuldspose, str. m (vaskenet til delikat vasketøj) kr. 25,-
I alt kr. 242,-
- 10% rabat

Din pris kr. 218,-

Køb startpakke her

Konklusion

Sæbebær til tøjvask er blevet et stort hit herhjemme i vores familie, og det almindelig vaskepulver er nu blevet udskiftet. Hvorfor skulle man vaske tøj i traditionelt vaskepulver, når miljøvenlige sæbebær fungerer lige så godt? Jeg håber, I er blevet inspireret til en mere miljøvenlig tøjvask og måske endda opvaskemiddel? Min familie og jeg giver det i hvert fald de bedste anbefalinger herfra. Grundet den meget flydende konsistens på den hjemmelavede sæbebær-sæbe, har jeg endnu ikke prøvet den til hårvask og barberskum. Hvis nogen af jer har erfaringer med det, må I meget gerne skrive og gøre mig klogere. I det hele taget hører jeg meget gerne fra jer om jeres erfaringer med sæbebær.  

De grønneste hilsner 💚
Tina


Ældre opslag Nyere opslag


  • Tina, Den Grønne

    Tak Zenia! Og ja, de sæbebær er et hit – Tænk, at man kan vaske sit tøj rent, og så er det samtidig miljøvenligt og 100% naturligt :-)

  • Zenia Barbara

    Sikke en god læsning.
    Og jeg må da nok sige jeg blev positiv overrasket over at læse hvad de sæbebær er i stand. Det er alligevel ret så fantastisk.


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort