HVORDAN KAN VI UNDGÅ PALMEOLIE? Og hvorfor er det så miljøskadeligt?

Palmeolie findes i så forskellige produkter som kiks, shampoo, slik og stearinlys. Og mange flere produkter, som vi slet ikke tænker over. Heldigvis kan vi som forbruger shoppe uden om dem. Vi skal bare lære at spotte de dårlige produkter, og så finde alternativer til dem. 

Måske tænker du: "Palmeolie, er det nu også så skadeligt?". Nej, olien i sig selv er måske lidt fed, men ellers harmløs, men det er alt det, regnskoven udsættes for, når olien produceres, der gør den miljøskadelig og katastrofalt for klimaet. 

Palmeolie rydder regnskov

For at gøre plads til oliepalmen bliver store dele af regnskoven ryddet og brændt. Den billige palmeolie er nemlig populær, og antallet af oliepalme-plantager er eksploderet de seneste 20 år. Det truer både dyre- og planteliv, og det har samtidig store konsekvenser for vores klima her på jorden. I dag dækker palmeolieplantager på verdensplan et areal, der er mere end 6 gange så stort som Danmark.

Regnskoven er essentiel for klimaet! Den binder enormt meget lagret kulstof, fordi træerne og planterne optager CO2 fra atmosfæren, når de vokser. Når vi i stedet brænder regnskoven for at gøre plads til oliepalmer, sendes alt det lagrede kulstof tilbage i atmosfæren som CO2 og andre drivhusgasser. Regnskoven mister altså sin virkning, som jordens lunger.  

ryddelse af regnskov

 

Regnskoven bliver fyldt med "Co2-skorstene"

I tusinder af år har store mængder kulstof været oplagret i jorden under regnskoven. Når bevoksningen fjernes, for at gøre plads til plantager med oliepalmer, strømmer der derfor enorme mængder CO2 ud i atmosfæren. I modsætning til selve afbrændingen af regnskoven, der selvsagt også forurener, er CO2-udledningen fra skovbunden kontinuerlig og vil fortsætte – også efter at palmeplantagerne er anlagt. 

Det vil sige, at når man etablerer oliepalmeplantager i regnskovsområder, er det det samme som, at fylde regnskoven med rygende CO2-skorstene.

 

Hvad kan vi som forbrugere gøre?

Vi kan selvfølgelig prøve at undgå produkter med palmeolie, men det er lettere sagt end gjort, for den findes i utroligt mange fødevarer, plejeprodukter og endda stearin. Især forarbejdede fødevarer, som nogle typer af chokolade, kiks, pizzatopping og færdigretter, er fyldt med palmeolie. 

Du kan også gå efter produkter, som indeholder certificeret palmeolie også kaldet RSPO-certificerede producenter. De udleder omkring 40 procent mindre CO2 end ikke-certificeret. 

 

Listen over navne for palmeolie er lang

Når vi står i supermarkedet og skal læse ingredienslisterne for at undgå palmeolie, er det ofte disse tre navne, som fremgår: Palmeolie, Vegetabilsk olie (palme), og Palmekerneolie. Men der findes mere end 200 navne for palmeolie, som kan stå på ingredienslisten ifølge organisationen Palm Oil Investigators. Alkyl alcohol, Capric triglyceride, Ethoxylated STS er bare tre af dem. Disse navne kan især opstå ved plejeprodukter og udenlandske produkter, som har engelsk indholdsoversigt. 

Læs organisationens liste over navne på palmeolie.

Her ses et eksempel på palmeolie i chokoladekiks, men i det mindste er det RSPO-certificeret:

palmeolie

 

RSPO-certificering

Dette produkt er fra REMA, hvor jeg tit har været heldig at finde produkter med certificering eller endnu bedre; produkter som er HELT uden palmeolie. I stedet for palmeolie, er der ofte anvendt solsikkeolie, som også er en vegetabilsk olie, men meget bedre for miljøet. 

 

Palmeolie-fri produkter fra Den Grønne

Når det kommer til plejeprodukter, ses palmeolie ofte i forskellige sæber og shampoo. Her kan Den Grønne tilbyde en hel plejeserie, som er fuldstændig fri for palmeolie. 

Desuden er alle produkterne ...

  • 100% biologisk nedbrydelige
  • vegansk og cruelty-free
  • fri for palmeolie
  • 100% genanvendt ubleget pap
  • plastikfri
  • lavet med 100% vedvarende energi
  • håndlavet
Se hele sortimentet fra  Zero Waste Path
Shampoo bar Lotion bar Creme deo
Shampoo bar, Lotion bar, Creme deo
--------------------------------------------------------------------
Den Grønne kan også tilbyde bæredygtige lys, som er fuldstændig fri for palmeolie, 100% ren og fri for tilsætningsstoffer, og med soyavoks som er Pro Terra Certificeret. Desuden er bloklysne tilsat 100% ren stearin, som er Svanemærket.
Se hele sortimentet fra ÅBENLYS
Soyalys fyrfad Soyalys fyrfad store Bloklys soya og ren stearin
Fyrfadslys alm. og store, Bloklys
--------------------------------------------------------------------
Indenfor tøjvask kan Den Grønne tilbyde en pletfjerner, som ikke indeholder palmeolie. Desuden kan du fra samme mærke få sæbebarer, som indeholder RSPO certificeret palmeolie.
Se hele sortimentet fra Cocoon 
Pletfjerner Sæbebar havre cocoon Sæbebar citrongræs cocoon
Pletfjerner, Sæbebar med havre el. citrongræs

Konklusion

Det kan være meget svært at undgå palmeolie. Problemet er både, at der ikke kræves nogen tydelig mærkning med olien, og den bliver ofte gemt bag lange latinske navne eller  emulgator E-numre, som f.eks. E471, som tit er i helt almindelig shampoo. Heldigvis findes der producenter, der tydeligt reklamerer for palmeolie-fri produkter. Eller man kan gå efter palmeolie, der er RSPO Certificeret. Endelig kan man vende sig til at læse på varen hvilken olie, der er anvendt. På kolonialvarer, er der på de gode alternativer, tit brugt solsikkeolie eller rapsolie i stedet for.
Vi er allerede kommet lang, hvis vi bliver bevidste om, at der findes gode alternativer til de gængse produkter med palmeolie. Mange er nemlig ikke engang klar over, at palmeolien er miljøskadelig. Men spredes budskabet, kan vi alle være med til at gøre opmærksom på problemet. En dag bliver det så forhåbentlig et lovkrav, at produkter med palmeolie skal mærkes. 
De grønneste hilsner💚
Tina
Produkter fri for palmeolie
Produkter fri for palmeolie 
--------------------------------------------------------------------
Kilder: Videnskab.dk, Samvirke.dk, Palm Oil Investigations

Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort