HVOR LANG TID TAGER DET AT NEDBYRDE PLASTIK I NATUREN?

Hvilket affald er det værste? Og hvilket affald smider vi mest af? Få svar på disse spørgsmål og få 7 gode råd til, hvad du selv kan gøre for at undgå affald og plastisk i naturen.

Der er faktisk delte meninger om, hvor lang tid plastisk tager om at nedbrydes. Alt lige fra 10 - 400 år. Det kommer både an på hvad plastiken er lavet af, men også hvor den bliver smidt. Det går nemlig hurtigere med nedbrydningen, hvis plastiken ligger i det fri og bliver eksponeret for UV-stråling, end hvis den lå gravet ned et mørkt sted. Men een ting er man enig om. Plastiken forsvinder aldrig helt, for den nedbrydes til mikroplast, som er en hård og meget lille klump, som har meget svært ved at blive nedbrudt.

 

Plastik er det værste affald

Det værste affald, man kan smide i naturen, er plastik. For det første kan det tage op til 400 år om at blive nedbrudt. For det andet nedbrydes det gradvist til mikroplast, som kan havne i de danske vandmiljøer og havet. Når mikroplast ophobes i naturen kan det ende i vores drikkevand og fødevarer.

“Undersøgelser af danske havfugle og fisk viser, at de har mikroplast i deres maver, lige som mikroplast i vandet kan binde andre kemikalier til sig. Derfor er mikroplast et potentielt rigtigt stort problem,”

Maria Reumert Gjerding, Formand for Danmarks Naturfredningsforening

 

Hvad smides mest?

Dåser, chipsposer, cigaretskodder, plastikflasker og hundeposer er nogle af de ting, der bliver smidt mest af i naturen. Det har store konsekvenser for naturens økosystem og dyrene - og dermed også os mennesker.

Nogle dyr bliver fanget i affaldet. En glat flaskehals er måske nem at komme ind igennem, men umulig at kravle ud af for en lille mus. Fugle kan sidde fast i snore eller plastikemballage. Og mange dyr forveksler affald med mad. Mange af os har sikkert set eller hørt om dyr, der er døde af sult, men har maven fyldt med plastik.

  

FAKTA 

 Affald
Nedbrydningstid
Døde dyr, madrester, hundelorte 
2 uger
Appelsin- og bananskræller
5 uger
Mælkekartoner og ispapir
2 år
Cigaretskodder
4 år
Tøj (undtagen nylon)
5 år
Møbler og malet træ
13 år
Materialer i nylon
40 år
Metalkapsler
100 år
Plastik-, chips- og slikposer
400 år
Plastikflasker og -kapsler
500 år
Dåser
500 år
Cykler
1.000 år
Elektronik, fx mobiltelefoner 
1.000 år
Glas, fx glasflasker
100.000.000 år
Kilde: www.affald.dk

 

Vi kan iøvrigt selv gøre meget for at undgå den farlige mikroplast, så den ikke ender i vores vandløb og drikkevand. Køb affaldsposer og fryseposer i bionedbrydelig materiale. Undgå de farverige skuresvampe. Der findes lige så gode naturlige skuresvampe. Køb karklude uden mikroplast, som i stedet er lavet af økologisk bomuld eller planterester. Alle produkterne kan du i øvrigt købe her hos Den Grønne. Tryk på links for mere information.

Den type affald, der oftes smides i naturen er cigaretskodder. Folk anser dem måske for at være harmløse, men faktisk er de yderst skadelige. Filtrene på cigaretterne er jo lavet til at sortere nogle af de giftige stoffer fra, som vi ikke vil have i lungerne, men vi vil åbenbart godt have dem i naturen? Filtrene indeholder også plastik, så mens de nedbrydes udleder de både kemikalier og mikroplast. Når der så er mange af dem, ender de som en farlig cocktail for vores miljø.

 

Aya&Ida drikkeflaske

Drop engangs-plastikflasker med vand og køb en genanvendelig drikkeflaske.

KØB HER

Den farlige dåse

Nedbrydningstid af aluminiumsdåser

En anden type affald, der ofte ses i naturen, er alluminiumsdåser - især dem uden pant. Sodavandsdåsen er måske uden værdi, når  den er drukket, men det tager naturen omkring 500 år at nedbryde den. Dertil bliver mange dyr fanget i dåserne eller de skærer sig på dem. De dåser, der bliver smidt ud gennem den nedrullede siderude på bilen, kan blive særlig katastrofale for køer og grise. Dåserne lander nemlig ofte på en mark, hvor der dyrkes fodder til disse dyr. Hvis dåserne så bliver fanget med op når afgrødderne skal høstes, kan fodderet skærer de stakkels dyr op indefra. Frygtligt!

 

Plastik hundeposer er noget  lort

Når hundeejere går tur med hunden, er langt de fleste gode til at tage hundeposer med, og bruger dem flittigt til hundens efterladenskaber. Desværre er der også en hel del, der kan finde på at smide posen i naturen bagefter. Det er jo helt gak! Hvorfor så overhovedet samle hundelorten op? Det giver jo ingen mening at rydde lorten op, for så at smide den igen med en pose omkring den. Hundelorten tager 2 uger om at blive nedbrudt i naturen, mens plastikposen tager rigtig mange år!!

Nogle hundeposer er biobaseret, og lavet af f.eks. majsstivelse. Men selv disse kan ikke smides i naturen, for de kræver et helt særligt miljø for at blive nedbrudt, så de skal også i skraldespanden. Her hos Den Grønne sælger vi bionedbrydelige hundeposer. Fordelen ved hundeposerne af bioplast, er at de er fremstillet af planterester fra landbruget, og de indeholder hverken GMO, Plastik eller Polyethylen.  Har man en kompostbeholder derhjemme, kan de komposteres der, ellers smides poserne bare i skraldespanden til restaffald.

KØB HER

Bionedbrydelig hundepose 

Affald ødelægger vores skovtur

Der er lavet undersøgelser, der viser, at henkastet affald er det mest ødelæggende for vores naturoplevelse. Alene derfor bør vi alle sørge for at tage vores eget affald med hjem i skraldespanden, og ikke smide det i skoven.

“Når der i forvejen ligger skrald i naturen, er der en tendens til, at andre også smider skrald der. Men er der ingen skrald i forvejen, så vil vi typisk selv undlade at smide skrald,”

Maria Reumert Gjerding, Formand for Danmarks Naturfredningsforening

 

Hvad kan vi selv gøre ?

Vi kan allesammen være med til at hjælpe hinanden med at smide affaldet i skraldespandene. Både i vores travle hverdag, men også når vi er ude og nyde naturen på en gåtur. Jeg har selv fundet min egen løsning til indsamling af affald, når jeg går tur. Jeg er begyndt at tage en bionedbrydelig affaldspose med samt et shoppingnet med lange hanke. De fylder næsten ingenting i jakkelommen, og får jeg brug for dem,  kan nettet nemt hænge over min skulder.

I øvrigt har organisationen, Plastic Change lavet deres forslag til 7 gode råd til at undgå plastik. Se dem her:

 

7 Gode råd mod plastikspild 

  1. Dit indkøb: Tag mulepose med og sig nej tak til plastikposer SHOPPINGBAG
  2. Din vandflaske: Brug drikkedunk og undgå købevand DRIKKEFLASKE
  3. Din mælk: Køb mælk uden skruelåg
  4. Din fest: Drop engangsservice og sugerør BAMBUS SUGERØR og BESTIK
  5. Din tøjvask: Fyld maskinen og brug naturlig vaskemiddel SÆBEBÆR
  6. Dine rengøringsprodukter: Køb naturligt og i store beholdere - gerne refill SIMPLE GOODS 
  7. Dit toiletbesøg: Kun 3 ting i toilettet - tis, lort og toiletpapir. 

 

Affaldsindsamling

Der findes mange organisationer, som tager initiativ til affaldsindsamlinger. Bl.a. har Danmarks Naturfredningsforening et stort arrangement, som løber af stablen i løbet af foråret. Affaldsindsamlingen foregår i mange forskellige byer.

Find en affladsindsamling du kan deltage i fra dit område HER

 

Håber du blev lidt klogere på henkastet affald, og hvor alvorlig den er for os allesammen og vores natur, eller fik dig til at tænke over, hvad du kan gøre?

Lad mig endelig høre, om dine tanker, og hvis du har andre gode idéer.

 

De grønneste hilsner

Tina

 

Kilder: Plastic Change, Grøn Forskel og Danmarks Naturfredningsforening

 


Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort