GENANVENDELIG MADINDPAKNING - ET BEDRE ALTERNATIV END STANIOL

Hvis man bare kunne bruge noget andet end staniol. Det forurener både når det produceres, og når det bortskaffes. Faktisk udleder det 30 gange så meget CO2 som madpapir. Og der bliver brugt rigtig meget staniol i de danske hjem, så et alternativ er hårdt tiltrængt!

I mange år har jeg og mange andre været vandt til at pakke vores madrester og madpakker ind i staniol eller husholdningsfilm. Men nu er der heldigvis kommet et fantastisk alternativ på markedet. Et produkt som ikke forurener, som kan bruges igen og igen, som lader madvarene ånde, og som dermed forlænger holdbarheden af maden og derved undgår madspild. Vidunderproduktet hedder Wrappy bivokspapir. Genanvendelig madindpakning, som enhver bør have i sit køkken. Hos os er det blevet et yndlingsprodukt, som bliver brugt mange gange om dagen.

Wrappy bivoks papir

Staniol var blevet en dårlig vane

Jeg havde bare altid brugt staniol, for det var jeg jo vandt til hjemme fra mit eget barndomshjem. Det var nemt lige at rive over og putte omkring sin madpakke, sin frugt eller resterne fra aftensmaden. Det så jeg min mor gøre, så det fortsatte jeg da bare med. Men faktisk er staniol meget skidt for miljøet! Det er lavet af aluminium, som skal udvindes af regnskovens jordbund. Og fremstillingen er meget energikrævende. Derudover forurener staniol meget når det bortskaffes.

DTU Fødevareinstituttet har undersøgt staniol og husholdningsfilm for skadelige stoffer. Specielt citron, syltede og meget salte madvarer kan afgive aluminium til maden fra alufolien. I dag findes der sjældent pvc i husholdningsfilm, men hold øje med det, og vær opmærksom på, at filmen ikke kan tåle ret høje varmegrader, før det kan afgive giftstoffer. Kilde 

Staniol og film er både dyrt for forbrugeren, helbredet og miljøet! Så et alternativt produkt var hårdt tiltrængt. 

Et gammelt produkt får nyt liv igen

Heldigvis er der kommet et nyt alternativ til staniol. Det hedder Wrappy bivoks papir og er genanvendelig madindpakning, som kan bruges igen og igen. Ja faktisk kan det genbruges i op til ét år. Det nye produkt er er faktisk ikke så nyt endda. For før hen brugte man et voks klæde hos slagteren og ostemanden, når man skulle emballere spegepølen eller osten. Faktisk anbefaler osteeksperter fra Arla i dag, at man emballere sin skæreost i vokspapir. Osten har ikke godt af at blive pakket ind i en plastikpose, for her kan den ikke ånde. Det kan den tilgengæld i bivoks papir, og samtidig bevarer den sin fugtighed, og tørrer ikke ud.

Rengøring af WRAPPY bivokspapir

Når man rengøre bivokspapiret, skal man bare skylle det under den lunkne hane, og hænge det til tørre over vandhanen for eksempel. Hvis det har lidt pletter kan man bruge lidt bio-sæbe. Jeg bruger selv SIMPLE GOODS opvaskemiddel, som er 100% naturligt. 

 Wrappy bivoks papir Simply Goods opvaskemiddel 
Du kan købe det naturlige opvaskemiddel hos Den Grønne her.

FAKTA:

Genanvendelig madindpakning / bivokspapir

Det er fremstillet af økologisk GOTS certificeret bomuld, som er nænsomt præpareret med bivoks, harpiks og økologisk jojoba olie. Det fine tryk på bomuldsarkene er også lavet med miljøvenlig farve. NB: Nogle forhandlere bruger mange forskellige farver til mønsteret. Der kan stilles spørgsmålstegn ved om disse er godkendte efter danske lovgivning. Producenten Wrappy har kun valgt at bruge én farve, som er en jordfarve, der er blevet testet for at sikre forbrugerens sundhed.

Fordele:

  • Wrappy bivoks papir er dansk fremstillet.
  • Bivokspapir er genanvendelig indpakning til mad.
  • Sparer miljøet for plastik wrap og staniol.
  • Holder ved daglig brug i ca 1 år.
  • Fremstillet af 100% naturlige produkter: økologisk bomuld, bivoks, harpiks og jojobaolie.
  • Der findes 5 forskellige størrelser + en DIY som er meget stor, så du selv kan klippe de størrelser, du har brug for.
  • Indpakningen er certificeret Cradle-2-Cradle og FSC pakning.
  • Madpapiret holder maden frisk meget længere og mindsker derfor madspild.
  • Det er billigere at genbruge bivoks papiret i næsten et helt år sammenlignet med at købe staniol i stedet for. 

Ulemper:

  • Bivokspapiret kan ikke komme i ovnen eller mikroovn, da det ikke tåler opvamning til mere end 37 gader (lige som husholdsningsfilm)
  • Det tåler ikke ananas og råt kød 
Kilde: www.wrappyworld.com

Du kan få bivokspapir i forskellige pakker med forskellige størrelser alt efter hvad du har brug for. Endelig kan du også få et stort ark, hvor du selv kan klippe de størrelser ud, du skal bruge. Jeg har også samlet en rabat-pakke. Her får du 10 ark i de mest populære størrelser. 
Wrappy bivokspapir rabatpakke
Wrappy rabat-pakke kr. 280,- / Enkelt pakke kr. 99,-

Se hele udvalget af WRAPPY bivokspapir her.

Konklusion:

Genanvendelig madinpakning/bivokspapir er den store vinder!

Som det fremgår af ovenstående opremsning, er der klart flest fordele ved at pakke sin mad ind i bivokspapir frem for staniol. Der er dog situationer, hvor staniol er mest velegnet. For eksempel når det skal rundt om mad, der skal i ovnen, eller holde mad lun, der lige er kommet ud af ovnen, for bivokspapir kan ikke tåle højere temperaturer end 37 grader.

Hjemme hos os bruger vi næsten det genanvendelige madpapir til alt i køleskabet. Spegepølsen, skæreosten, rugbrød og hver gang vi har skåret frugt eller grøntsager over. Det kommer også over resterne fra aftensmaden, og gærdejen når den er stilt til hævning. Endelig bruger vi også Wrappy bivoks papir til madpakkerne. Som regel er maden pakket i en stålmadkasse fra PULITO eller YUMMII YUMMII, men ofte er der en halv pære med eller en lille bolle, som har brug for lidt ekstra beskyttelse, så her bruger vi bivoks papiret. 

Yummii Yummii stålmadkasse Pulito stålmadkasse 
Se hele udvalget af stål madkasser her.

Faktisk er det en god idé helt at undgå staniol til sin madpakke og købe en stålmadkasse i stedet for. Sølvpapir belaster nemlig miljøet med 72 gram CO2. Mens madpapir giver en udledning på kun 2 gram CO2. Dermed er sølvpapir 30 gange værre for klimaet end madpapir! Vi bør derfor helt undgå sølvpapir og pak vores madpakke i en kvalitets stålmadkasse, som holder for livet.

Jeg håber du blev inspireret til et bedre alternativ til staniol. Vi har i hvert fald droppet sølvpapiret og bruger udelukkende WRAPPY bivokspair nu. Det fungerer super godt, og vi kan med god samvittighed sige, at vores madindpakning altid er genanvendelig. Har du nogle erfaringer med bivokspapir i dit køkken, så meld endelig tilbage - også hvis du har nogle spørgsmål.

De grønneste hilsner
Tina🌿 💚

Kilder: kemienidinhverdag.dk og Samvirke.dk og Arla.dk

 


Ældre opslag Nyere opslag


Indsend en kommentar

Bemærk, at kommentarer skal godkendes, før de bliver offentliggjort